Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

KONCENTRÁCIE: PMÚ SR schválil koncentráciu Rodiny Bolten a skupiny Fehrer

Aktualizované:
Obsah
Protimonopolný úrad Slovenskej republiky, odbor koncentrácií schválil dňa 22.09.2014 koncentráciu spočívajúcu v získaní priamej spoločnej kontroly podnikateľov Carl Conrad Bolten, Martina Bolten, Peter Bolten a Caroline Bolten s obchodnou adresou v Nemeckej spolkovej republike (ďalej ako „Rodina Bolten“)  nad podnikateľom F.S. Fehrer GmbH & Co. KG a nad podnikateľom Rolf Fehrer Gesellschaft mit beschränkter Haftung, obaja so sídlom v Nemeckej spolkovej republike (ďalej len „Fehrer“ a „Rolf Fehrer“).

Rodina Bolten kontroluje viacerých podnikateľov, ktorí pôsobia v oblasti výroby technických textílií pre automobilový priemysel, výroby a predaja čalúnení a taktiež v oblasti výroby polyesteru, ktorý však vyrába pre vlastnú potrebu. Rodina Bolten taktiež pôsobí v oblasti výroby a predaja hotových automobilových sedadiel pre ťažké úžitkové vozidlá vrátane obytných prívesov, stavebných vozidiel a vysokozdvižných vozíkov, v oblasti výroby a predaja sedadiel pre cestujúcich hromadných dopravných prostriedkov (autobusy, električky) (spolu ďalej len „ťažké úžitkové vozidlá“), vyrába vybavenie nadštandardných sedadiel, náhradné diely pre svoje výrobky a v malej miere technické pružiny.

Odberateľmi týchto výrobkov sú medzinárodní výrobcovia originálnych dielov pre automobilový priemysel („OEM“) a ich dodávatelia prvej až tretej úrovne.

Podnikateľ Rolf Fehrer, ktorý nekontroluje žiadnu spoločnosť, je komplementárom podnikateľa Fehrer, pričom podnikateľ Fehrer kontroluje ďalšie spoločnosti (ďalej spolu ako „Skupina Fehrer“). Riadenie Skupiny Fehrer vykonávajú spoločne podnikatelia Fehrer a Rolf Fehrer.

Skupina Fehrer pôsobí najmä v troch hlavných segmentoch vzťahujúcich sa výhradne na osobné automobily, a to:
1. tapacírované výplne sedadiel na báze polyuretánovej peny (Skupina Fehrer tento výrobok dodáva odberateľom bez poťahov),
2. interiérové moduly, ako stredové podlahové konzoly, stredové lakťové opierky pre zadné sedadlá (s ovládacími prvkami), konzolové systémy, bočné vypchávky (s integrovaným airbagom),
3. kompozitné komponenty, konkrétne sa jedná o doplnkové komponenty pre osobné automobily vyrobené z vláknom stužených plastov (kompozitov), ako stropné panely, zadné sedadlové panely, hybridné operadlá, sedadlové škrupiny, posuvné strechy, doplnkové vybavenie strechy, multifunkčné odkladacie priečinky pre kabriolety, taktiež ľahké konštrukcie sedadiel,
pričom odberateľmi predmetných tovarov sú medzinárodní OEM, ako aj ich dodávatelia prvej úrovne.

V Slovenskej republike pôsobí Skupina Fehrer najmä prostredníctvom predajov spoločnosti Fehrer Bohemia, a.s., Česká republika.

Keďže Rodina Bolten ako aj Skupina Fehrer pôsobia v oblasti výroby tovarov, ktoré sú súčasťou vnútorného vybavenia automobilov a ich komponentov (častí), úrad z hľadiska posúdenia vplyvu predmetnej koncentrácie na podmienky hospodárskej súťaže na relevantnom trhu zvažoval horizontálne ako aj vertikálne aspekty predmetnej koncentrácie.

Vzhľadom na to, že Rodina Bolten ako aj Skupina Fehrer vyrábajú tapacírované výplne sedadiel, z hľadiska horizontálneho posúdenia úrad zisťoval, či dochádza k aktuálnemu alebo potenciálnemu prekrytiu činností Rodiny Bolten a Skupiny Fehrer.

V tejto súvislosti úrad zistil, že Skupina Fehrer takmer výlučne vyrába tapacírované výplne sedadiel pre osobné automobily a Rodina Bolten vyrába tapacírované výplne sedadiel najmä pre ťažké úžitkové vozidlá výlučne pre vlastnú spotrebu; taktiež v zanedbateľnom rozsahu pre ľahké úžitkové vozidlá. Vzhľadom na uvedené k aktuálnemu prekrytiu aktivít účastníkov koncentrácie nedochádza.

K potenciálnemu horizontálnemu prekrytiu aktivít účastníkov koncentrácie by mohlo dôjsť v prípade preukázania zastupiteľnosti tapacírovaných výplní sedadiel pre osobné automobily a ľahké úžitkové vozidlá a tapacírovaných výplní sedadiel pre ťažké úžitkové vozidlá a zároveň preukázania ľahkého vstupu Skupiny Bolten do oblasti ich predaja. V Oznámení koncentrácie sa však uvádza, že tapacírované výplne sedadiel pre osobné automobily a ľahké úžitkové vozidlá nie sú zastupiteľné s tapacírovanými výplňami sedadiel pre ťažké úžitkové vozidlá, a to najmä vzhľadom na rôzne použitie, rôzne nároky na ich vlastnosti a rôzny charakter výroby. Ani v prípade vzájomnej zameniteľnosti nebol dôvod na to, aby sa úrad zaoberal možnosťou ľahkého vstupu Skupiny Bolten do oblasti predaja tapacírovaných výplní sedadiel pre osobné a/alebo ľahké úžitkové a/alebo ťažké motorové vozidlá.

Z hľadiska posúdenia možných vertikálnych účinkov predmetnej koncentrácie na podmienky hospodárskej súťaže na relevantnom trhu úrad zistil, že k  vertikálnym vzťahom podnikateľských aktivít Rodiny Bolten a Skupiny Fehrer dochádza vo vzťahu k stredovým lakťovým opierkam a bočným vypchávkam pre osobné automobily, ktoré vyrába Skupina Fehrer a ktoré pokrýva automobilovými textíliami. Podľa zistení úradu v prípade predmetnej koncentrácie z hľadiska jej  vertikálneho posúdenia neboli identifikované ovplyvnené trhy.

Po vyhodnotení všetkých získaných podkladov a informácií úrad dospel k záveru, že posudzovaná koncentrácia značne nenaruší účinnú súťaž na relevantnom trhu, najmä v dôsledku vytvorenia alebo posilnenia dominantného postavenia a koncentráciu schválil.

Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť dňa 22.09.2014