Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

Protimonopolný úrad usporiadal tlačovú konferenciu

Aktualizované:
Obsah
Dňa 17.06.2014 sa v priestoroch Protimonopolného úradu Slovenskej republiky uskutočnila tlačová konferencia venovaná aktualitám PMÚ SR.


Tlač. konferencia 17.06.2014


Zástupcovia médií boli informovaní o troch hlavných témach:
  • Whistleblower program“ - finančná odmena za predloženie dôkazov o karteli: Novela zákona č. 136/2001 Z.z. o ochrane hospodárskej súťaže, účinná od 1.7.2014 zavádza nový inštitút finančnej odmeny pre fyzické osoby za predloženie dôkazov o karteli. Fyzická osoba (oznamovateľ), ktorá ako prvá poskytne úradu dôkazy o karteli a tieto dôkazy budú podstatné pre rozhodnutie úradu bude môcť získať finančnú odmenu vo výške 1% z uloženej pokuty za kartel (maximálne 100 000 eur).
     
  • Kartel IT distribútorov: PMÚ SR udelil pokutu v celkovej výške 4,28 mil. eur piatim distribútorom IT technológií za dohodu o zavedení manipulačného poplatku vo výške 1 euro. Ide o tzv. ťažký kartel, ktorého cieľom bolo obmedziť hospodársku súťaž. Začatiu správneho konania predchádzalo vykonanie neohlásenej inšpekcie, počas ktorej úrad získal rozhodujúce dôkazy.
     
  • Inšpekcia v potravinárskom sektore: PMÚ SR vykonal inšpekciu v podnikateľských priestoroch niekoľkých subjektov pôsobiacich v oblasti dodávok a maloobchodného predaja mlieka a vybraných mliečnych výrobkov na základe podozrenia z uzavretia možných vertikálnych a/alebo horizontálnych dohôd.