Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

KONCENTRÁCIE: PMÚ SR schválil koncentráciu podnikateľov Union poisťovňa, a.s., a Poštová poisťovňa, a.s.

Aktualizované:
Obsah
Protimonopolný úrad Slovenskej republiky, odbor koncentrácií, (ďalej len „úrad“) dňa 9. 2. 2021 schválil koncentráciu spočívajúcu v získaní priamej výlučnej kontroly podnikateľa Union poisťovňa, a. s., Bratislava (ďalej len „Union“) nad podnikateľom Poštová poisťovňa, a. s., Bratislava (ďalej len „Poštová poisťovňa“).
 
Skupina Achmea, do ktorej patrí spoločnosť Union, je aktívna predovšetkým v Európe, Kanade a Austrálii a zaoberá sa poskytovaním finančných produktov, najmä životného poistenia, neživotného a zdravotného poistenia. V SR poskytuje iba produkty životného poistenia, neživotného poistenia a zdravotného poistenia.
 
Spoločnú kontrolu nad nadobúdanou spoločnosťou pred koncentráciou vykonávajú spoločnosti Poštová banka a Slovenská pošta. Poštová poisťovňa je aktívna výlučne v SR v oblasti životného a neživotného poistenia.
 
Koncentráciou dochádza k horizontálnemu prekrytiu aktivít spoločností Union a Poštová poisťovňa, a to v rámci životného a neživotného poistenia. Úrad zistil, že k horizontálnemu prekrytiu v sektore neživotného poistenia dochádza v nasledujúcich oblastiach:
  • poistenie úrazov a chorôb,
  • poistenie požiarov a iných majetkových škôd,
  • poistenie zodpovednosti za škodu,
  • poistenie právnej ochrany,
  • asistenčné služby a  
  • rôzne finančné straty.
Úrad ďalej zistil, že k horizontálnemu prekrytiu v sektore životného poistenia dochádza v nasledujúcich oblastiach:
  • poistenie pre prípad dožitia, pre prípad smrti, pre prípad smrti alebo dožitia, pre prípad dožitia s možnosťou vrátenia poistného, poistenie spojené s kapitalizačnými zmluvami,
  • dôchodkové poistenie,
  • doplnkové poistenie uzavreté popri životnom poistení, najmä pre prípad ublíženia na zdraví vrátane práceneschopnosti, pre prípad smrti následkom úrazu a pre prípad invalidity následkom úrazu alebo choroby.
Vzniknuté prekrytia účastníkov koncentrácie v uvedených oblastiach životného a neživotného poistenia nevzbudzujú žiadne súťažné obavy z hľadiska horizontálneho posúdenia predmetnej koncentrácie, keďže vo vyššie uvedených oblastiach poistenia spoločné trhové podiely účastníkov koncentrácie nedosahujú ani úroveň ovplyvnených trhov (15 %). Na druhej strane, v uvedených oblastiach pôsobia ako najsilnejší konkurenti spoločnosti Allianz - Slovenská poisťovňa, a. s., Bratislava, KOOPERATIVA poisťovňa, a. s., Vienna Insurance Group, Bratislava a Generali Poisťovňa, a. s., Bratislava.
 
Spoločnosť Union získa predmetnou koncentráciou aj prístup k distribučným kanálom, ktoré sú v súčasnosti využívané výlučne nadobúdanou spoločnosťou, avšak vzhľadom na nízke podiely účastníkov koncentrácie a, naopak, vyššie podiely najsilnejších konkurentov vo vyššie uvedených oblastiach úrad neidentifikoval negatívne súťažné dopady koncentrácie vo vzťahu k územiu SR z pohľadu vertikálneho posúdenia.
 
Po vyhodnotení získaných podkladov a informácií dospel úrad k záveru, že posudzovaná koncentrácia je v súlade s § 12 ods. 1 zákona o ochrane hospodárskej súťaže, keďže značne nenaruší účinnú súťaž na relevantnom trhu, najmä v dôsledku vytvorenia alebo posilnenia dominantného postavenia.
 
Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť dňa 24. 2. 2021.