Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

ŠTÁTNA POMOC: PMÚ SR vydal stanovisko k „Dodatku č. 2 k Schéme minimálnej pomoci poskytovanej prostredníctvom Programu podnikateľských partnerstiev za účelom podpory rozvojových aktivít slovenských podnikateľských subjektov v znení dodatku č. 1“

Publikované:
Obsah
podávanie si rúk, v pozd budova
podávanie si rúk, v pozd budova
Protimonopolný úrad Slovenskej republiky ako koordinátor pomoci v súlade s § 7 ods. 4 zákona o štátnej pomoci dňa 20. 5. 2022 vydal stanovisko týkajúce sa dodržiavania pravidiel Európskej únie k „Schéme minimálnej pomoci poskytovanej prostredníctvom Programu podnikateľských partnerstiev za účelom podpory rozvojových aktivít slovenských podnikateľských subjektov v znení dodatku č. 2“ s prideleným číslom DM-2/2019 (ďalej len „schéma“).
 
Predmetom schémy v podobe dotácií zo štátneho rozpočtu SR je spolufinancovanie projektov zameraných na podporu zapájania súkromného sektora do rozvojových aktivít SR v rámci Programu podnikateľských partnerstiev. Rozvojová pomoc SR predstavuje jeden z hlavných mechanizmov na podporu plnenia cieľov udržateľného rozvoja, ktoré sú definované v dokumente Agenda 2030. Rozvojové aktivity SR sú založené na spolupráci s prijímajúcou krajinou a sú dôležitou integrálnou súčasťou slovenskej zahraničnej politiky. Pre zvýšenie efektívnosti, flexibility a transparentnosti rozvojovej politiky SR je potrebná podpora zapájania podnikateľských subjektov, najmä mikro, malých a stredných podnikov podnikov do implementácie rozvojovej politiky SR.
 
Cieľom poskytnutia pomoci poskytovanej podľa tejto schémy na realizáciu jednotlivých oprávnených projektov je
  • podporiť aktivity, zámery a ciele Oficiálnej rozvojovej pomoci SR (ďalej len „ODA SR“) v prioritných krajinách (prioritné krajiny v rámci ODA vymedzuje Strednodobá stratégia ODA SR na roky 2019 - 2023),
  • mobilizovať súkromné finančné zdroje na posilnenie slovenských rozvojových aktivít,
  • vytvárať slovenským podnikateľským subjektom priaznivé podmienky na etablovanie sa v krajinách patriacich medzi teritoriálne priority ODA SR; sektorové priority pre jednotlivé partnerské rozvojové krajiny môžu byť konzultované s príslušnými zastupiteľskými úradmi,
  • posilniť a rozšíriť aktivity a rozvojový vplyv slovenských podnikateľských subjektov, ktoré už aktívne pôsobia v krajinách patriacich medzi teritoriálne priority ODA SR.
Dodatkom č. 2 prišlo k zmene v článku H. Oprávnené výdavky, a to doplnením oprávnených výdavkov o nákup pozemkov. Taktiež sa rozšírila možnosť spôsobu financovania aj o preddavkovú platbu. Dodatkom č. 2 sa tiež zosúladili viaceré články schémy s ostatnými platnými a účinnými schémami pomoci.
 
Poskytovateľom pomoci a zároveň vykonávateľom schémy je Slovenská agentúra pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu.
 
Schéma je verejne dostupná na webovom sídle koordinátora pomoci www.antimon.gov.sk v sekcii Štátna pomoc - Schémy štátnej pomoci a minimálnej pomoci - Platné a účinné schémy minimálnej pomoci.