Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

ŠTÁTNA POMOC: EK schválila Schému štátnej pomoci na podporu potravinárskeho sektora v dôsledku agresie Ruska proti Ukrajine

Publikované:
Obsah

Cieľom schémy je poskytnúť potravinárskym podnikom finančné prostriedky.

ovocie na pulte
ovocie na pulte
Európska komisia (ďalej len „EK“) rozhodnutím zo dňa 12. 10. 2022 schválila poskytovanie pomoci prostredníctvom Schémy štátnej pomoci na podporu potravinárskeho sektora v dôsledku agresie Ruska proti Ukrajine (ďalej len „schéma“) a priradila jej číslo SA.104395.
 
Schéma je vypracovaná v súlade s Oznámením Komisie – Dočasný krízový rámec pre opatrenia štátnej pomoci na podporu hospodárstva v dôsledku agresie Ruska proti Ukrajine (Ú. v. EÚ C 131 I/01, 24. 3. 2022) v platnom znení.
 
Predmetom schémy je poskytovanie štátnej pomoci formou grantu s cieľom zmiernenia negatívnych dosahov ekonomickej krízy v dôsledku agresie Ruska proti Ukrajine na potravinárske podniky tak, aby udržali svoje podnikanie, resp. aby sa minimalizovali straty.
 
Cieľom schémy je poskytnúť potravinárskym podnikom finančné prostriedky na krytie zvýšených nákladov na zemný plyn a elektrinu v súvislosti s ruskou agresiou proti Ukrajine. Poskytnutá pomoc pomôže zachovať kontinuitu hospodárskej činnosti potravinárskych podnikov a zabezpečí, že na trhu zostane dostupná dostatočná likvidita.
 
Účelom poskytnutia pomoci je
  • reagovať na následky krízy vzniknutej v dôsledku agresie Ruska proti Ukrajine s cieľom zlepšiť nedostatočnú likviditu, ktorá ohrozuje kontinuitu hospodárskej činnosti potravinárskych podnikov,
  • udržať konkurencieschopnosť potravinárskych mikro, malých, stredných a veľkých podnikov,
  • prispieť k náprave nedostatku likvidity v podnikoch, ktoré sú priamo alebo nepriamo postihnuté vážnou poruchou fungovania hospodárstva v dôsledku ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine, sankcií, ktoré zaviedla EÚ alebo jej medzinárodní partneri, ako aj hospodárskych protiopatrení, ktoré prijalo napríklad Rusko.
Poskytovateľom pomoci je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Vykonávateľom schémy je Pôdohospodárska platobná agentúra.
 
Rozhodnutie EK vo veci schémy pomoci je uverejnené na webovom sídle EK pod číslom prípadu SA.104395.