Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

KONCENTRÁCIE: PMÚ SR schválil koncentráciu podnikateľov Innofreight Transportlogistic GmbH, WOOD & PAPER a.s. a inno4wood GmbH

Publikované:
Obsah

Koncentrácia má spočívať vo vytvorení spoločného podniku inno4wood GmbH.

koľajnica v prírode
koľajnica v prírode
Protimonopolný úrad Slovenskej republiky, odbor koncentrácií, (ďalej len „úrad“) dňa 19. 10. 2022 schválil zámer koncentrácie, ktorá má spočívať vo vytvorení spoločného podniku inno4wood GmbH, Bruck an der Mur, Rakúsko (ďalej len „Spoločný podnik“) podnikateľmi Innofreight Transportlogistik GmbH, Bruck an der Mur, Rakúsko (ďalej len „Innofreight“) a WOOD & PAPER a.s., Ivančice, Česká republika (ďalej len „Wood & Paper“).
 
Podnikateľ Innofreight patrí do ekonomickej skupiny Innofreight, ktorá sa zameriava predovšetkým na predaj a prenájom železničných vagónov a kontajnerov. Na území Slovenskej republiky nemá žiadnu dcérsku spoločnosť a pôsobí tu len minimálne, a to prostredníctvom predaja a prenájmu vagónov a kontajnerov.
 
Podnikateľ Wood & Paper je spoločne kontrolovaný spoločnosťami Mondi Štětí a.s. (patriacej do skupiny MONDI), Holzindustrie Maresch GmbH a Papierholz Austria GmbH a predmetom jeho činnosti je najmä nákup surového dreva a jeho predaj rôznym zákazníkom, ktorí surové drevo používajú vo svojom výrobnom procese. Na území Slovenskej republiky pôsobí najmä prostredníctvom spoločnosti Mondi SCP, a.s.
 
Činnosť spoločného podniku inno4wood bude zameraná najmä na poskytovanie zasielateľských služieb a bude ponúkať služby spočívajúce v organizácii dopravy so zameraním na prepravu dreva po železnici. Spoločný podnik plánuje svoje aktivity v oblasti zasielateľských služieb zamerať najmä na Rakúsko, Poľsko, Nemecko a Českú republiku a nepredpokladá sa, že bude vo významnejšej miere pôsobiť na území Slovenskej republiky.
 
S ohľadom na činnosti, v rámci ktorých sú účastníci koncentrácie aktívni, v dôsledku koncentrácie dochádza medzi nimi k dodávateľsko-odberateľskému vzťahu, konkrétne
  • pre oblasť zasielateľských služieb (Spoločný podnik) je oblasť prenájmu železničných vagónov a kontajnerov (Innofreight) dodávateľským trhom a
  • pre oblasť nákupu dreva (Wood & Paper) je oblasť zasielateľských služieb dodávateľským trhom (Spoločný podnik).
S ohľadom na tieto vertikálne prepojenia úrad posúdil koncentráciu z hľadiska možného obmedzenia prístupu k odberateľom a obmedzenia prístupu k vstupom. V tomto prípade, vzhľadom na aktivity účastníkov koncentrácie, nebolo potrebné osobitne sa zaoberať koordinačnými účinkami koncentrácie ako dôsledkom vzniku Spoločného podniku.
 
Pokiaľ ide o prenájom vagónov a kontajnerov ako vstup pre poskytovanie zasielateľských služieb, podnikateľ Innofreight bude Spoločnému podniku prenajímať 3 typy vagónov a kontajnerov, pričom nejde o špecifické vagóny a kontajnery, ktoré by sa bežne na trhu nevyskytovali. A teda aj v prípade maximálneho využitia ponuky vagónov a kontajnerov od podnikateľa Innofreight Spoločným podnikom budú mať konkurenční zasielatelia na výber dostatok iných prenajímateľov tohto vstupu. Pokiaľ ide o zasielateľský trh, Spoločný podnik začne na trhu zasielateľských služieb pôsobiť až po koncentrácii, t. j. v tomto smere sa koncentráciou nestráca existujúci zákazník.
 
Skupina Wood & Paper pôsobí na území Slovenskej republiky v oblasti nákupu dreva (aj predaja dreva) len minimálne. Úrad pri hodnotení dopadov koncentrácie zobral do úvahy minimálne pôsobenie skupiny Wood & Paper v tejto súvislosti na trhu nákupu a na trhu predaja dreva v Slovenskej republike, tiež existenciu konkurenčných spoločností na trhu nákupu dreva, ako aj skutočnosť, že Spoločný podnik doposiaľ na trhu zasielateľských služieb nepôsobil.
 
Po vyhodnotení predložených podkladov a informácií dospel úrad k záveru, že posudzovaná koncentrácia je v súlade s § 11 ods. 1 zákona o ochrane hospodárskej súťaže, keďže značne nenaruší účinnú súťaž na relevantnom trhu.

Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť dňa 20. 10. 2022.