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Question 

Question  

According to Article 3(2) of the Commission regulation (EU) No 1407/2013 of 18 

December 2013 on the application of Articles 107 and 108 of the Treaty on the 

Functioning of the European Union to de minimis aid (hereinafter as „Regulation 

No 1407/2013”) the total amount of de minimis aid granted per Member State to a 

single undertaking shall not exceed EUR 200 000 over any period of three fiscal 

years. 

According to Article 3(7) of the Regulation No 1407/2013 where the relevant 

ceiling laid down in paragraph 2 would be exceeded by the grant of new de minimis 

aid, none of that new aid may benefit from this Regulation. 

According to Article 3(4) of the Regulation No 1407/2013 de minimis aid shall be 

deemed granted at the moment the legal right to receive the aid is conferred on the 

undertaking under the applicable national legal regime irrespective of the date of 

payment of the de minimis aid to the undertaking. 

Case:  

When providing grants under EU co-funded programs the applicant submits a 

project proposal. The evaluation and approval process lasts over a longer time 

period (often exceeding 6 months). After approval of the project proposal the 

provider of the grant and the applicant conclude a Grant agreement. The legal right 

to receive the grant is based on enter into force of the Grant agreement. The grant 

falls under de minimis aid rules. 

After the Grant agreement entered into force the provider of the aid identified that 

in consequence of the grant under the Grant agreement in summary with other de 

minimis aid already provided to the beneficiary the ceiling of EUR 200 000 over 

period of three fiscal years had been exceeded. 

Question: Is it in accordance with Article 3(7) of the Regulation No 1407/2013, if 

the provider and the beneficiary conclude an amendment to the Grant agreement 

resulting from   request of the beneficiary, based on lowering the maximum 

possible amount of the provided grant so  the de minimis aid ceiling is not 

exceeded? 
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COMP Reply 

Reply  

Article 3(7) of the de minimis Regulation does not allow an aid measure to be 

partly covered by the de minimis Regulation (up to the ceiling) if it exceeds the 

ceiling. However, the de minimis Regulation does not preclude a Member State 

from granting a new aid measure that respects the ceiling. Therefore, it is 

possible under the de minimis Regulation to replace the first grant agreement by 

a lower grant agreement that respects the ceiling. 

 

Disclaimer: This reply does not represent a formal and definite position of the 

European Commission but is only an informal guidance provided by the services 

of DG Competition to facilitate the application of the GBER. It is therefore not 

binding and cannot create legal certainty or legitimate expectations.  
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