Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

ŠTÁTNA POMOC: PMÚ SR vydal stanovisko k Dodatku č. 3 k Schéme podpory výskumu a vývoja Agentúrou na podporu výskumu a vývoja (schéma štátnej pomoci) v znení dodatkov č. 1 a č. 2

Publikované:
Obsah
1 hlava robota
1 hlava robota
Protimonopolný úrad Slovenskej republiky ako koordinátor pomoci v súlade s § 7 ods. 4 zákona o štátnej pomoci dňa 13. 7. 2022 vydal záväzné stanovisko z hľadiska dodržania pravidiel EÚ pre štátnu pomoc k Dodatku č. 3 k Schéme podpory výskumu a vývoja Agentúrou na podporu výskumu a vývoja (schéme štátnej pomoci) v znení dodatkov č. 1 a č. 2, evidovanej pod číslom SA.58654, (ďalej len „dodatok č. 3“) a k Schéme podpory výskumu a vývoja Agentúrou na podporu výskumu a vývoja (schémy štátnej pomoci) v znení dodatku č. 3 (ďalej len „schéma v znení dodatku č. 3“).
 
V zmysle pravidiel EÚ pre poskytovanie štátnej pomoci je právnym základom dodatku č. 3 a schémy v znení dodatku č. 3 nariadenie Komisie (EÚ) č. 651/2014 zo 17. júna 2014 o vyhlásení určitých kategórií pomoci za zlučiteľné s vnútorným trhom podľa článkov 107 a 108 zmluvy v platnom znení (ďalej len „nariadenie č. 651/2014“).
 
Účelom pomoci podľa schémy SA.58654 je poskytovať finančné prostriedky na podporu výskumu a vývoja v záujme napĺňania vybraných zámerov a cieľov v súlade s dlhodobým zámerom štátnej vednej a technickej politiky.
 
Poskytovateľom pomoci a vykonávateľom schémy je Agentúra na podporu výskumu a vývoja.
 
Schéma SA.58654 sa vzťahuje na poskytovanie pomoci na výskumné a vývojové projekty podľa článku 25 nariadenia č. 651/2014. Poskytovateľ pomoci poskytuje finančné prostriedky na riešenie projektov výskumu a vývoja v jednotlivých skupinách odborov vedy a techniky, projektov v rámci svojich programov a projektov v rámci medzinárodných dohôd, programov  a iniciatív na základe verejne vyhlasovaných výziev. Podporená časť projektu musí v plnej miere patriť do jednej alebo viacerých z kategórií: základný výskum, priemyselný výskum, experimentálny vývoj, štúdie uskutočniteľnosti.
 
Príjemcami pomoci v rámci schémy SA.58654 musia byť podniky, ktoré spĺňajú podmienky spôsobilosti na vykonávanie výskumu a vývoja v zmysle zákona č. 172/2005 Z. z. o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja a o doplnení zákona č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení neskorších predpisov v znení neskorších predpisov.
 
Cieľom vypracovania dodatku č. 3 bolo spresnenie niektorých ustanovení schémy SA.58654, vychádzajúc z aplikačnej praxe poskytovateľa pomoci, najmä však úprava mechanizmu poskytovania pomoci.
 
Po nadobudnutí platnosti a účinnosti schémy v znení dodatku č. 3 a splnení povinnosti poskytovateľa pomoci podľa článku 11 nariadenia č. 651/2014 bude schéma v znení dodatku č. 3 verejne dostupná aj na webovom sídle koordinátora pomoci www.antimon.gov.sk v sekcii Štátna pomoc - Platné a účinné schémy štátnej pomoci oslobodené od všeobecnej notifikačnej povinnosti.